keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Vältä tekstariniska - kroppasi kiittää!

Uskoisitko, että räplätessäsi puhelinta rasitat käsiäsi, niskaasi, hartialihaksiasi ja jopa hengitystäsi? Fysioterapeuttiliiton mukaan jo parin minuutin tekstailu jännittää hartialihaksia ja nostaa hengitystiehyttä.

Harva meistä älylaitteiden käyttäjistä huomaa pidättävänsä hetkellisesti hengitystään ja jännittävänsä niska-hartiaseudun lihaksia. Hengitys unohtuu hetkellisesti, kun yritämme vakauttaa peukaloitamme ja älylaitettamme. Älylaitetta käytettäessä painamme päämme alas, etukumaraan asentoon. Pään väärä ja etukumara asento tuo jopa 27 kilon lisäkuorman, mikä on verrattavissa kahdeksan vuotiaan lapsen painoon.

Niskan etukumara asento venyttää selkäydintä ja voi vaikuttaa hengitykseen, sydämen sykkeeseen sekä verenpaineeseen. Asento vaikuttaa negatiivisesti myös serotoniinin ja endorfiinin eli hyvän olon hormonien eritykseen. Tämä voi lisätä masentuneisuutta, ahdistusta sekä vauroita kaularangan alueella.

Tiesitkö? Etukumara asento rasittaa kaularankaa, lyhentää ja kiristää niskan koukistajia sekä venyttää niskan ojentajia. Epätasapainoisen lihastoiminnan vuoksi kaularangan luonnollinen kaari muuttuu. Kaularangan muutokset aiheuttavat usein päänsärkyä, yläraajakipuja ja puutumista sekä niskakipuja.

Fysioterapeuttiliitto muistuttaakin, että kehon toistuva jännittäminen, koholla oleva syke ja pinnallinen hengitys tuottavat lihaskipuja ja viestivät aivoille elimistön stressitilasta. Kiputilojen syynä saattaakin olla älylaitteiden liikakäyttö. Pysyviin ryhtivirheisiin päästään jos samoja, huonoja asentoja toistaa samalla kun ne opitaan pysyviksi, muistuttaa fysioterapeuttiliitto.

Valtakunnallisten koulutmerveyskyselyiden (2015) mukaan jopa  43% lukiolaisista käytti kaksi tuntia tai enemmän tietokoneen ääressä, ammatillisissa oppilaitoksissa prosentuaalinen osuus oli suurempi. Kouluterveyskyselyiden mukaan nuoret kokivat lähes päivittäistä päänsärkyä puolen vuoden ajalla, sekä niska,-hartiaseudun kipuja kerran viikossa puolen vuoden ajalta. Älylaitteilla saattaakin olla jotain tekemistä nuorten kiputilojen syissä.

Tiesitkö? Lysähtänyt asento nostaa stressihormonitasoja ja alentaa testosteronipitoisuuksia. Kehon kieli ja ryhti ovat tuki- ja liikuntaelimiä, mutta myös vaikuttajia kehon hormonitasoissa. Kehon kieli ja ryhti kertovat, millaisena näet itsesi ja millaisena muut sinut näkevät. Ärtyneisyys, hermostuneisuus, itsekeskeisyys ja ilkeänä oleminen saattavatkin johtua lysähtäneestä asennostasi.

Hyvässä ryhdissä paitsi näytät paremmalta, mutta myös itseluottamuksesi, mielialasi, vuorovaikutustaitosi ja vireytesi voivat paremmin.

Kuinka estät niska,-hartiakivut?
1. Pää ylös! Kirjoittaessasi tai pelatessasi älylaitteellasi, pyri nostamaan pääsi ylös ja käsiteltävä kohde suusi tasoiselle korkeudelle, sekä yritä tukea kyynärpäät vartaloosi.
2. Käytä ääniviestejä! Ovat ergonomisesti ystävällisempiä kuin kännykän näpräily.
3. Pidä taukoja! Et vain ansaitse taukoja mutta myös tarvitset niitä. Sulje silmäsi, anna niiden levätä hetki. Venyttele tai vedä pieni lenkki tauolla.
4. Ojenna ryhtisi! Harrasta liikuntaa, treenaa lihaksiasi- varsinkin niskan ojentajalihaksia, lapaluiden tukilihaksia sekä vatsalihaksia.
5. Muista hengittää! Taukojen aikana, on hyvä keskittyä hengittämään. Laskemalla hengityskerrat autat itseäsi rentoutumaan ja välttämään stressiä sen iskiessä.
6. Juo vettä! Selkärangan välilevyt, lihakset kalvoineen kiittävät ja kumartavat vettä saadessaan. Aivosi toimivat paremmin ravittuna.

Muista ottaa lomaa älylaitteestasi tai keksi muuta mukavaa luovaa tekemistä itsellesi sekä kavereillesi, sillä kroppasi kiittää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti